Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


barsoom

A Barsoom (a földiek által Marsnak nevezett bolygó) a Naprendszer negyedik planétája. Két holdja van: a Cluros (amit a Földön Deimos-ként ismernek), és a Thuria (aminek a földi neve Phobos).

A barsoomi éjszakák rendkívül hidegek és nagyon sötétek is, már ha a holdak nincsenek fenn. Ha viszont mindkét hold is látszik egyszerre, már-már nappali a világosság. A ritka légkör miatt szürkület nincs, az éjjel és a nappal hirtelen váltják egymást.

A gravitáció sokkal kisebb, mint a Földön, ezért egy a földi gravitációhoz szokott ember a Barsoomon szinte emberfeletti erővel bír a helyiekhez képest.

Régen a felszínt tengerek és óceánok borították, de mára alig maradt víz a bolygón. Ahogy a vizek egyre visszább húzódtak, az ősi Barsoom lakói elhagyták a régi partokon fekvő városaikat, és egyre beljebb építették fel az újakat. Az elhagyott városok sok évezredes romjai még jelenleg is állnak, de ma is teljesen üresek, vagy rosszabb esetben a vad zöld marslakók hordái, vagy a barsoomi nagy fehér majmok lakják.

A kevés víz, a hideg éjszakák és a ritka légkör ellenére a bolygónak változatos növény és állatvilága van.

barsoom.txt · Utolsó módosítás: 2020/10/01 12:39 szerkesztette: joe